Hangos Fogolyán Szellő (Harangi Emese) írások 37, Hányféle szeretet van? (Esszé)

You are currently viewing Hangos Fogolyán Szellő (Harangi Emese) írások 37, Hányféle szeretet van? (Esszé)

 

„Létezik egy rendkívüli erő, amelyre, legalábbis máig, a tudomány nem talált formális magyarázatot. Ez az az erő, amely mindent magába foglal és irányít, ami az Univerzum minden egyes jelensége mögött áll, és amit még nem azonosítottunk. Ez az Univerzális erő a szeretet.”  Az idézet Albert Einstein azon leveléből származik, amit lányának írt. Bár a levél eredete vitatott, és az is igaz, hogy kecses eljátszani a gondolattal, hogy a 20. század legnagyobb tudósa a szeretetet tartotta a legnagyobb Univerzális erőnek és erről fogalmazott, ha más írta Einstein nevében, akkor is kiemelkedő jelentőségű soroknak tartom. Szignifikánsnak, mert realitása van a mondatelemeknek. Ahogyan ugyanez az esszencia igaz volt már Jézus, vagy bármely földön élő próféta szájából.
Vannak olyan tények, melyeket felesleges vitatni. Lényünk közepéből érezzük, hogy valódiak, és az, hogy a szeretet az élet értelme, vele gyógyítani, megváltani, megváltoztatni és építeni is lehetséges, vitathatatlan.
Az ember viszont akármennyire is törekedett arra, hogy a valóságában fennálló jelenségeket visszatükrözze, ábrázolja a nyelv segítségével, még egy olyan szókincsében pazar nyelvben sem, mint a magyar, még abban sem tudta az ember a létezés összes árnyalatát felcímkézni. Vannak olyan érzelmek, melyeket ugyanazokkal a szavakkal illetünk, de ha két további mondatot még fogalmazunk róluk, már gyökeresen eltérnek egymástól. Ilyen az Univerzális erő, a szeretet is. Sokkal többféle van belőle, mint amit egyetlen szóval képesek lennénk visszaadni. Ez a tény az egész emberiségre nézve jó hír, ez a cikk pedig arra tesz kísérletet, hogy a teljesség igénye nélkül, egy csokorba szedje ennek az erőnek a legmarkánsabb típusait.

Fogolyán Szellő hangos írása: Hányféle szeretet van? Hallgasd meg itt.

Vélemény, hozzászólás?