Nememind1 találkozó 2021 – Normafa S akinek nem volt mondanivalója a világnak, megmutatta…(Hírek)

You are currently viewing Nememind1 találkozó 2021 – Normafa S akinek nem volt mondanivalója a világnak, megmutatta…(Hírek)

Nememind1 három és fél éve működő interaktív online folyóirat és közösség, ahová névvel vagy név nélkül bárki igaz történetet küldhet. Mert megörökíteni valamit magunkból, történeteinkkel kapcsolódni útitársainkhoz téren és időn át, jó. 🙂
Ide várjuk a Te igaz történetedet is: https://www.nememind1.hu/uj-tortenet-bekuldese/
Ez a közösség időközönként személyesen találkozik. Mert most él, s mert nem cél, hogy megmaradjon az online térben. 2021-ben Normafa gyönyörű térségére kirándultunk, ahová Gyermekvasúttal jutottunk el Hűvösvölgytől. És hogy mennyi minden történt a találkozón? Olvasd el itt:

A 2021-es Nememind1 találkozó számomra legmeghatóbb pillanataival kezdem, hogy az összefoglaló végére kilyukadhassak egy szívhez szóló tanulságig, ami aztán tényleg mindenkihez szól, időtlenül.

Megindító és meghökkentő egyben,

  • amikor olyan személy jön el Nememind1 találkozására, aki írt ugyan igaz történetet, álnéven tette azt; előttem sem fedte fel magát, és hirtelen jelentkezik, hogy személyesen csatlakozna. Ez megtörtént tavaly is. S Ő(k) eljött(ek) idén is.
  • amikor nem írt igaz történetet a tag, de olvasója a folyóiratnak és a kirándulásra eljön.
  • amikor kísérettel érkeznek a tagok, és mi megismerhetjük a barátnőjüket, gyermeküket, unokájukat, párjukat. Ezúttal olyan családtag is eljött, aki másnap Svájcba ment vissza dolgozni, mert egyébként ott él. Időközönként hazalátogat ugyan, a Normafánál még ő sem járt ahogyan sok csoporttag sem , velünk búcsúztatta Magyarországot, szerettei pedig Őt.
  • amikor kijelentik a Nememind1 tagok, hogy jönnének többnapos kirándulásra is, legyen Nememind1 találkozó minden évszakban, és akár külföldre is mehetünk.
  • amikor egy igaz történet olvasása közben (mert most először felolvastam a kiránduláson a beküldött igaz történetek közül), az olvasott igaz történet úgy megihlet valakit, hogy könnyes szemmel meséli el a sajátját (és mellesleg férfi) vagy éppen egy tizennégy éves srác és az anyukája előadja ugyanazt a történetet a fiú és az édesanya szemszögéből, mellyel mosolyt csalnak nem csak a saját, a mi arcunkra is.

/Ezen a találkozón felolvasott igaz történetek, melyeket belinkeltem az összefoglaló alatt is:

Bastet: Képességek, Félhold: A hit próbája, Ági: Veszélyérzet, Sengah: A bácsi, Lélekpillangó: Hajléktalan és boldogsága/

  • amikor minden évben többen, több órát képesek utazni, hogy a találkozóra eljöhessenek. Idén is sok helyről csatlakoztak hozzánk, a teljesség igénye nélkül: Mezőkövesd, Nagykanizsa, Szente, Kalocsa.
  • amikor a Covid miatt egymást két éve nem látó több, mint fél évszádos barátnők Nememind1 találkozóján látják egymást újra.
  • amikor egy csapat olyannyira vegyes, hogy még az életkor is 9-70+ terjed, s egytől egyig mindenki végig barangolja velünk az erdőséget, a teret és az időt.

2021-ben, aki Nememind1 találkozására el tudott jönni, a Széll Kálmán téren gyülekezett augusztus 21-én. Onnan együtt mentünk Hűvösvölgyig, majd Gyermekvasúttal a Normafáig. Ahol mexikóit ebédeltünk, majd a csodás kilátás felett igaz történeteket olvastam, melyek többeket úgy megihlettek, hogy elmesélték sajátjukat is. Végezetül Gyermekvasúttal utaztunk vissza ugyanazon az úton, ahonnan indultunk.

A Gyermekvasút „2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.” És mint az egyik ott dolgozó gyermektől megtudtuk, négyes, ötös átlaggal lehet a felszínén szolgálni.
„A Normafa eredetileg egy, a Budai-hegység keleti peremének tisztásán álló terebélyes öreg bükk (Fagus sylvatica) volt, mely alatt a mondák szerint még Mátyás király is megpihent, egy másik változat szerint a király születésekor sarjadt ki a fa.”
Bármi is igaz ebből az igazságos Mátyás király és a Normafa közti kapcsolatból, az biztos, hogy 2021 nyarának végén Nememind1 néhány tagja, összesen 13-an, oda kirándultak, ott lettek felolvasva igaz történetek, és ott osztottunk meg életeinkből emlékeket, tapasztalatokat, történeteket. Melyekről tudjuk azt, ahogyan Nememind1 mottója is üzeni: ’nem létezik jó vagy rossz történet. Igaz történetek vannak.’ Mint Nememind1-ben három és fél éve, hetente többször is.
Mátyás király állítólag álruhában járt népe között, hogy igazságot tegyen. Közülünk többen álnéven írjuk igaz történeteinket.
Például azért, mert valamikor a történetünk, élettapasztalatunk fontosabb, mint a személyazonosságunk.
S valamikor ’álruhába’ bújtatjuk tanulságainkat is. Mint például az a megjelent Nememind1 tag, aki azzal indított, hogy „nincs mondanivalója a világnak”, s a végére mégis mutatott valami egészen példaértékűt.

„Nincs mondanivalóm a világnak, csak a barátnőm miatt léptem be a csoportba is, hogy az ő igaz történeteit olvassam.” Mondta Ő, én csak mosolyogtam, akkor még nem is sejtve, hogy mennyi mindent mutat nekem aznap. Mert tetteivel és a róla szóló elbeszélésekkel mégis nagyon jelentőset adott. Egész nap támogatta barátnőjét, s valakinek meg sem kell szólalnia, mert a legnagyobb szeretettel beszélnek róla, arról, hogyan karolt fel önzetlenségével és barátságával valakit egy egész életen át.
Így amit végső soron nyújtott nekem, az a végtelen szeretetet és önzetlen odaadás példája volt. Egy minta a több, mint fél évszázados mély emberi kapcsolatra. Az igaz barátságra. Arra a szeretetre, amire Nememind1 tagok sokszor névtelenül törekednek. Amit történeteikkel többek között átadni igyekeznek.

Az egyik legidősebb tag, aki már számos igaz történetet írt, velem maradt másnap délutánig. Szóban is meghallgattam sok-sok emléket a múltjából. Többször elnézést kért, hogy csak mesél, mesél, otthon alig tud valakihez szólni és neki ez most jólesik. Hát nekem is jólesett. Időseket hallgatni tanulságos. És szerfelett megtisztelő.

Mintha annyi életem lenne, ahány igaz történetet olvasok és hallgatok. Vagy kibontakozik a szemem előtt. Ahogyan ezen a napon is.

Fogolyán Szellő

Nememind1 találkozója időközönként megrendezésre kerül, melyhez szintén bárki csatlakozhat. Annak érdekében, hogy a nagy létszám ne menjen a mély beszélgetések rovására, csak Nememind1 csoportjában és hírlevelekben van meghirdetve az esemény. Promotálva sosincs. A legközelebbire e sorok olvasóját is sok szeretettel várjuk!

Vélemény, hozzászólás?