Hangos Fogolyán Szellő (Harangi Emese) írások 11, Pillangóhatás életeinken innen és túl (Esszé)

You are currently viewing Hangos Fogolyán Szellő (Harangi Emese) írások 11, Pillangóhatás életeinken innen és túl (Esszé)

Ha vannak előző életeink, akkor viszont elképzelhető, hogy egy idő után nem csak a múltban elkövetett jó vagy rossz cselekedeteink miatt van a jelenlegi életünkben jó vagy rossz napunk, hanem valamelyik korábbi énünk cselekedete, szellemi terméke, lelkének, az ő akkori valóságának megnyilvánulása jön velünk szembe valamelyik aktuális hétköznapban.
Mi a helyzet akkor, ha már olvastál valamely korábbi énedtől verset, fogtad azt a fazekat, ami az ő mesterműve volt, ha már nézted azt a festményt, hallottad azt a zeneszámot, hallottál arról az életről, vagy hiszel abban a tételben, amit ő mondott ki?
Mi a helyzet a kedvenc szerzőiddel, akik már nem élnek, mostani életed kedvenceivel, akik jelenlegi személyiségedre hatottak? Lehettek ők a múltban a legjobb barátaid, szívednek kedvesek, esetleg valamelyik éppen, hogy te voltál valamikor?
Vajon meddig és milyen alaposságig lehet elemelni a jelen vagy a múlt egy-egy elemét, hogy az egész ránk boruljon, mint egy kártyavár, és mások legyünk ahhoz képest, akik jelenleg vagyunk?  A Krisztus kora előtti életek kihatnak még a 21. századi ember életére; ha akkor nem pont az a férfi és nő jön össze, akkor meg sem születik a jelenleg hétköznapjait élő szomszédod?

Vélemény, hozzászólás?